Guma Arabska co to jest ?


guma arabska

Nazwa naukowa  Acacia Senegal

Inne nazwy   guma arabska, guma arabska vera, jeden egipskiego cierń, Kher, Sudan guma arabska, guma Somali, żółty Thorn

Zastosowania
Guma arabska jest stosowany w środkach farmaceutycznych, jako środek łagodzący podrażnienia. jest stosowany miejscowo do leczenia ran i hamują wzrost bakterii i do leczenia płytki nazębnej.

Dawkowanie 
Guma arabska jest zwykle wykorzystywana do modyfikowania właściwości fizycznych produktów spożywczych. Wykorzystane w badaniu klinicznym redukcji cholesterolu w dawce 15 g na dzień.

Przeciwwskazania 
Przeciwwskazania nie zostały jeszcze zidentyfikowane.

Ciąża / Laktacja  
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności w czasie ciąży i laktacji brak.

Działania niepożądane 
Spożycie może podnieść poziom cholesterolu w surowicy. Różne formy guma arabska może powodować reakcje alergiczne, w tym choroby układu oddechowego i zmian skórnych.

Botanika 
Akacji jest wrażliwym drzewem , które rośnie do wysokości około 15 stóp. Rośnie najbardziej obficie w regionach Afryki, zwłaszcza w Republice Sudanu. W okresach suszy,  wypływa sok, który wysycha w małych kropelkach. W przeszłości te utwardzone kropelki służyły jako główne źródło gumy arabskiej. Co najmniej trzy rodzaje gumy arabskiej , które  są dostępne w handlu, a ich jakość wyróżnia się barwa i  kształt . Guma arabska pochodząca z Combretum są łatwo dostępne po niskich cenach  i są często oferowane do sprzedaży jako „guma arabska”. 

Historia 
Guma arabska jest od dawna stosowany w tradycyjnej medycynie oraz w codziennych zastosowaniach. Egipcjanie używali materiału jak klej i jako środek przeciwbólowy .  Obecnie jest powszechnie stosowane w przemyśle farmaceutycznym jako środek łagodzący i w  przemyśle dając teksturę w przetworzonych produktach spożywczych. Włókna z kory są wykorzystywane do wytwarzania wyrobów powroźniczych. 

Chemia  
Guma arabska jest kruche, zasadniczo bez zapachu i bez smaku materiał, który zawiera pewną liczbę obojętnych cukrów, kwasów, wapnia i innych elektrolitów.  Głównym składnikiem Gumy jest  arabin, sól wapniowa kwasu polisacharydów .  Struktura gumy jest złożone i nie zostały jeszcze w pełni wyjaśnione.  Ciężar cząsteczkowy żywicy, jest duży i szacunki wskazują, waga mieści się w zakresie od 200000 do 600000 daltonów.  Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, lecz nie rozpuszcza się w alkoholu.

Zastosowania i farmakologia
Guma arabska ma znaczące skutki ogólnoustrojowe po spożyciu.

Dane zwierząt
Niektóre badania sugerują, że spożywanie guma arabska może zwiększać stężenie cholesterolu w surowicy u szczurów. 

Inne zastosowania 
guma arabska jest środek przeciwzapalny i łagodzi podrażnione błony śluzowe. W związku z tym stosuje się powszechnie w preparatach do stosowania miejscowego na gojenie ran i jako składnik kaszlu i niektórych preparatów pokarmowego.

W przeszłości, guma podawana była dożylnie i przeciwdziała niskiemu ciśnienie krwi po operacji  ale podawanie to powodowało uszkodzenie nerek i wątroby oraz reakcje alergiczne, a jego stosowanie wstrzymano .

Działania niepożądane

Reakcje alergiczne na arabską gumę  i sproszkowanych form akacji zostały zgłoszone i obejmują problemy z oddychaniem i zmian skórnych.  Powoduje uszkodzenie nerek i wątroby.

 

Zródła  :

1. Meyer JE. The Herbalist . Hammond, IN: Hammond Book Co.; 1934:13.
2. Osol A, Farrar GE Jr., eds. The Dispensatory of the United States of America . 25th ed. Philadelphia, PA: J.B. Lippincott; 1955:1.
3. Dobelis IN, ed. Magic and Medicine of Plants . Pleasantville, NY: Reader’s Digest Association, Inc.; 1986.
4. Evans WC. Trease and Evans’ Pharmacognosy . 13th ed. London: Bailliere Tindall; 1989.
5. Morton JF. Major medicinal plants . Springfield, IL: C.C. Thomas Publisher; 1977.
6. Anderson DM, Morrison NA. The identification of Combretum gums which are not permitted food additives, II. Food Addit Contam . 1990;7:181-188.
7. Anderson DM, Morrison NA. Identification of Albizia gum exudates which are not permitted food additives. Food Addit Contam . 1990;7:175-180.
8. Duke JA. Handbook of Medicinal Herbs . Boca Raton, FL: CRC Press; 1985.
9. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics . New York, NY: J. Wiley and Sons; 1980.

 

Facebook Comments

log in

reset password

Back to
log in
Sprzedajnamsamochod.pl Skup samochodów używanych gdynia Skup samochodów gdynia